2018. március 25., vasárnap

#1 Elizabeth von Arnim: Elvarázsolt április


Ha rá kellene mutatnom egy könyvre, amit abszolút a borítója alapján vettem meg, akkor egyértelműen ez lenne az. Emlékszem éppen nyárra kerestem olvasnivalót és akkor akadt meg rajta a szemem. Amúgy is szeretem a virágos, romantikus hangulatú mintákat és grafikákat, ezért egyből a kezembe is vettem és mindenféle fülszöveg olvasás nélkül vittem is magammal a kasszához. Ha esetleg titeket nem győzött volna meg a borító és kicsit alaposabb könyvmolyok vagytok nálam, arra az esetre itt van pár információ a műről.

Kiadó: Európa Kiadó
Oldalszám: 292 oldal
ISBN: 9789630793841
Kiadás éve: 2012
Fordította: Prekop Gabriella - Eredeti nyelven: The Enchanted April
Ára: 3000 Ft (borítói ár)

A fülszöveg pedig hűen bevezet a cselekmény alapjaiba: 
"Mrs. Wilkins a klubja ablakából szomorúan nézi az ömlő, hideg esőt. Miért ilyen rémes a londoni február? És miért kellett pont azt a hirdetést elolvasnia a Times-ban, ami glicíniát, napfényt és középkori kastélyt kínál áprilisra Olaszországban? Ekkor veszi észre Mrs. Arbuthnotot, aki ugyanezt a hirdetést olvassa és ugyanolyan csábítónak találja. Hátha ketten már bérbe tudják venni a kastélyt... hátha nem is olyan drága, hiszen kicsiny és öreg. Lotty Wilkins életében először megtalálja a megfelelő szavakat és eléri, hogy válaszoljanak a hirdetésre.

Végül négyen utaznak el, hogy testi-lelki felüdülést találjanak. Mrs. Wilkins és Mrs Arbuthnot boldogtalan házasságát akarja feledni, Lady Caroline Dester a piócaként rátapadó imádókat, Mrs. Fisher pedig a magányát."

Talán ebben a borongós időben nem is mutathattam volna be jobb könyvet mint ez. Az elvarázsolt április nem egy izgalmas könyv, ezt mindenképpen le kell szögeznem már most, úgyhogy aki akcióval, drámával vagy nagy katartikus eseményekkel teli olvasmányra vágyik ne olvassa el. Aki azonban szeretne kicsit kizökkenni, elutazni (ha testileg nem is) annak mindenképpen ajánlott. A történetvezetés könnyed, a könyv csak úgy olvastatja magát és Arnim stílusa is lenyűgöző. Főleg az olasz vidékek leírása, egyszerűen beszippantja az embert és úgy érzi magát, mintha maga is egy lugasban elbújva olvasna, miközben lengedez a szellő és az arcát a Nap simogatja. A könyv csúcspontja az utolsó fejezetekben található, addig kellemes ütemben vezeti be az olvasót a négy nő mindennapjaiba és problémáikba. A könyvből egyébként film is készült (amit én egész idáig nem is tudtam), bár nem napjainkban, hanem 1992-ben (a könyv első kiadása 1922-es). Annak fogadtatása is jó volt és szerették a nézők. Így látatlanban akár azt is ajánlom és én magam is meg fogom mindenképpen nézni.

Sajnos a cselekményről és a szereplőkről bővebben nem tudok írni, hiszen cselekményekben nem nagyon bővelkedik, inkább a tájleírásban és dialógusokban gazdag a mű. Remélem így is kedvet kaptatok hozzá.

Egy kis ízelítő a XIV. fejezetből: "Azon az első héten a glicínia lassan elhervadt, a júdásfa és az őszibarackfák virága lehullott és rózsaszínű szőnyeggel terítette be a földet. Aztán eltűntek a fréziák és megritkult a nőszirom. Mintha átadták volna a helyüket az újaknak - most nyílt ki a dupla banksiarózsa, és a nagy virágú nyári rózsák hirtelenjében teljes szépségükben ott kérkedtek a falakon és a lugas rácsain."

Értékelésem: 5/4
Kiknek ajánlom: álmodozóknak és azoknak, akik varázslatos helyre vágynak

Vivi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése